top of page
 • Kan ik mijn Start2Forest-pakket makkelijk zelf aanleggen?
  Absoluut, we spreken niet toevallig over “Start2Forest”. Met andere woorden: je hoeft echt geen professional te zijn om hiermee aan de slag te gaan. Bij je pakket zal ook een handleiding zitten, waarin alles eenvoudig en stapje per stapje wordt uitgelegd. Het enige wat je bij de minibosjes nog zelf moet doen, is het strooisel voor de mulchlaag kopen, zodat de grond zeker voldoende voeding heeft. En bovendien voorkomt het ook dat onkruid welig gaat tieren. Maar geen probleem, je vindt zo’n zakken voor de mulchlaag heel makkelijk bij elke dierenzaak, tuincentrum of doe-het-zelfwinkel bij jou om de hoek. Bij de voedselbosjes voorzien we de bomen en heesters, zeg maar de basisingrediënten. Voor de verdere ontwikkeling van je gelaagde bosje, volg je de logica van groot naar klein. Elk nieuw plantseizoen kan je dus planten toevoegen, gebruik makend van de bescherming die de bestaande bomen en struiken reeds bieden. In het stappenplan dat we bij het pakket leveren, vind je hierover meer info.
 • Heb ik speciaal werkmateriaal nodig?
  Nee, een schop, een hark en een paar handschoenen zijn natuurlijk altijd handig. Maar meer dan dat is echt niet nodig. Je hoeft dus geen grote aankopen te doen om met ons Start2Forest-pakket aan de slag te kunnen gaan.
 • Waarom bestaan de pakketjes uit inheemse soorten?
  De soorten die in ons land van nature voorkomen, hebben zich kunnen handhaven en doorheen de jaren perfect aan de omstandigheden hier aangepast. Vaak zijn ze daardoor ook sterker. Bovendien trekken inheemse soorten meer insecten, vlinders en vogels aan dan exotische planten.
 • In welke mate draag ik tot het klimaat bij als ik met Start2Forest begin?
  Vlaanderen bestaat voor liefst 8 procent uit tuinen. Dat is niet weinig. Meer nog: het is bijna dezelfde oppervlakte als we bos hebben in Vlaanderen. Als we straks dus in zoveel mogelijk tuinen een mini- of voedselbosje aanleggen, steken we letterlijk de handen uit de mouwen en dragen we heel concreet ons steentje bij. Volgens onderzoekers hebben we met z’n allen dan ook dé sleutel in handen om de lucht- en levenskwaliteit in volgebouwd Vlaanderen te verbeteren. Meer bomen in de tuin zijn trouwens hét antwoord op de effecten van klimaatverandering. Daarom hebben we met onze Start2Forest-pakketjes ook overwegend inheemse “klimaatbomen” geselecteerd. Dat zijn bomen die zowel overvloedige regen als droogte aan kunnen, relatief veel luchtvervuiling opnemen én verkoelend werken in jouw tuin. Om maar even te zeggen… een grote boom zou overeenkomen met zowaar 10 airco’s!
 • Door wie zijn de bomen en heesters samengesteld?
  De Start2Forest-pakketten zijn samengesteld door deskundigen. In eerste instantie werd gekeken naar inheemse soorten - wat zo goed als alle planten in ons pakket ook zijn - en naar een mooie diversiteit die ook voor leven in je tuin zorgt. Onze experten hebben vervolgens pakketten samengesteld met soorten die bij elkaar kunnen gedijen én die voldoende voorradig zijn.
 • Hoe en wanneer worden de pakketten geleverd?
  We leveren je Start2Forest-pakket netjes gebundeld aan huis of op een locatie door jou gekozen. Zowel om organisatorische redenen als omwille van het klimaat rijdt onze leverancier één keer per week uit. Als je bestelt tussen november en maart, moet je dus normaal gezien max een week wachten vooraleer we kunnen leveren. Besteld voor woe 17u = geleverd in de week erna op woensdag of donderdag. Wil je later je pakket ontvangen? Mail naar hello@forestfwd.be en het komt in orde. We willen jullie zo goed mogelijk helpen: een kwalitatieve levering - zo duurzaam mogelijk - is voor ons belangrijk. Bestel je in de rest van het jaar (dus tussen april en oktober), dan mag je je pakket begin november verwachten.
 • Waarom alleen levering van november tot einde maart?
  Dan is het plantseizoen: dit start in november en eindigt einde maart. Het plantseizoen start in feite zodra de planten in rust zijn en hun bladeren verloren hebben. Zodra de blaadjes er weer aan beginnen te groeien, stopt het plantseizoen. Het najaar is sowieso de beste periode om aan te planten. De grond is dan nog opgewarmd en de nieuwe aanplant zal goed geworteld de winter in gaan.
 • En kan ik dan van april tot oktober geen Start2Forest-pakket bestellen?
  Natuurlijk wel! Je kan het hele jaar door bestellen. We houden je bestelling netjes bij en leveren zodra het plantseizoen van start gaat. Zo ben je er meteen als de eerste bij en kan je bosje in optimale omstandigheden groeien.
 • Wat doe ik als m'n tuin geregeld bezoek krijgt van konijnen of reeën?
  Eerst en vooral geniet van al die prachtige natuur! Maar natuurlijk, konijnen en reeën zien je jonge boompjes als een lekkernij. Daarom raden we in deze gevallen aan om de bomen te omheinen of om plantkokers te plaatsen. Dat hoeft geen grote kost te zijn en kan je vrij makkelijk doen. Wil je de reeën volledig vermijden, dan is de enige veilige manier een ​​wildhek rondom het terrein te plaatsen. Maar dat is niet altijd mogelijk, wenselijk of kostenefficiënt. Een alternatief dat de planten kan beschermen is een oplossing van schapenvet en water dat door zijn geur reeën en andere herten weghoudt.
 • Moet ik veel ruimte hebben om een minibos te kunnen aanplanten?
  Nee, de minibosjes die we voorzien zijn 6 m2 groot, vergelijkbaar dus met de oppervlakte van een parkeerplaats. De bomen en heesters die we leveren, zijn daarenboven 60 tot 90 cm hoog. Het is een soortenmix die makkelijk te snoeien is. En niet onbelangrijk: plant alles gerust maar dicht naast elkaar. Dat is juist het hele opzet van dit soort kleine bosjes, gebaseerd op een Japanse plantmethode die wereldwijd zijn nut bewezen heeft. Als je de bomen en struiken dicht bij elkaar plant, komt er niet te veel licht op de bodem - zoals in een echt bos - en krijg je een microklimaat waar bomen zich super in voelen. Maar natuurlijk, als je ze verder uit mekaar wil plaatsen, is dat perfect mogelijk.
 • Hoe zit het qua onderhoud?
  Start2Forest-pakketten zijn er voor iedereen. Je hoeft dus niet speciaal groene vingers te hebben of een op-en-top professionele tuinier zijn. Integendeel, onze pakketten zijn zo samengesteld dat er weinig onderhoud voor nodig is. In het begin raden we aan wel voldoende water te geven. Maar lees vooral onze tips en trics, die bij het geleverde pakket zitten.
 • Hoe plaats ik best de bomen om een zo optimaal mogelijk minibosje te krijgen?
  In feite zijn er geen "vaste" regels qua structuur. Maar misschien kan je toch met een aantal zaken rekening houden als je op zes vierkante meter wil planten om een zo optimaal mogelijk minibos te krijgen. Als je het bosje op een grotere oppervlakte dan zes vierkante meter plant - wat uiteraard kan - heb je alleen maar meer mogelijkheden. Elk boompje en elke struik die in ons pakket zit, is gelabeld. De Sleedoorn, de Vlier, Sporkehout, Rode Kornoelje en de Wilde Kardinaalsmuts plaats je best aan de randen van je minibosje. In het centrum plaats je dan de exemplaren die soms al iets groter kunnen worden, als je niet snoeit: Haagbeuk, Boswilg, Wilde Lijsterbes, Veldesdoorn en Zoete Kers.
 • Moet ik een mulchlaag op de bodem leggen?
  Het enige wat je nog zelf moet doen, is het strooisel voor de mulchlaag te kopen, zodat de grond zeker voldoende voeding heeft. En bovendien voorkomt het ook dat onkruid welig gaat tieren. Je kan de bovenste aardlaag dus nog mengen met goed verteerde compost (geen mest) of mulch zoals bv. houtschilfers die je in elke plantenzaak kan kopen. Dit is een nice to do, geen must do. Leg de mulch trouwens niet te dicht tegen de pas geplante boompjes. Die hebben nl. wat ruimte en zuurstof nodig om te kunnen groeien.
 • Op welke afstand plant ik m'n boompjes en struiken best?
  Hoe dichter, hoe sneller de planten met elkaar in concurrentie gaan. En toch, onze pakketjes passen in elke tuin. Straffer nog: we planten met opzet vrij dicht naast elkaar, waardoor je een ondoordringbaar minibosje krijgt met een microklimaat dat fijn voor bomen is. Bomen houden nl. van koele en vochtige lucht. Als ze dicht genoeg op elkaar staan, kunnen bomen dat microklimaat zelf creëren. Het is dan helemaal aan jou om de bomen gewoon hun ding te laten doen, of het bij te houden en te snoeien naargelang je eigen smaak. Onze Start2Forest-pakketten zijn heel bewust gebaseerd op elementen uit de plantmethode van Japanse plantkundige prof. Akira Miyawaki. Hij bestudeerde meer dan 40 jaar oerbossen en ontdekte hoe je dit type bos weer versneld kan aanleggen. Hij legde wereldwijd al meer dan 1.700 bossen op die manier aan, waarvan 97 procent zich vrij snel ontwikkelde tot een veerkrachtig ecosysteem. Uiteraard, met onze minibosjes zetten we alles in op het creëren van een eigen ecologisch paradijsje - incluis eigen microklimaat. Je kan dus tussen elke plant ongeveer 1 m tussen laten. Het mag ook meer zijn. Onze pakketjes zijn in feite niet bedoeld voor de aanleg van een echte afgelijnde siertuin. Al kan dat laatste ook. Dan raden we je echter aan om op een iets bredere oppervlakte te planten.
 • Zijn de planten in het minibos-pakketten giftig?
  Hierin kunnen we duidelijk zijn: eet nooit zomaar planten waarvan je niet zeker weet of ze eetbaar zijn. De planten in onze minibos-pakketjes zijn niet voor menselijke consumptie bedoeld - in tegenstelling tot die in ons voedselbos. Er zitten een aantal soorten bij die giftig zijn, zoals de kardinaalsmuts. Die kunnen bij inname klachten veroorzaken. Dus, eet geen planten uit het minibos, dat is niet het opzet van deze pakketjes. Heb je per ongeluk toch iets uit het bosje gegeten? Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts en/of het antifgifcentrum. Voor wilde dieren is dit geen probleem, gezien ze instinctief weten - en van kleinsaf krijgen aangeleerd - wat eetbaar is en niet. Ecologische meerwaarde creëren is het opzet van Start2Forest, dus in dat opzicht trekken onze minibosjes dieren aan, wat we toejuichen. Heb je tamme huiskonijnen of -kippen, dan raden we je aan om het minibosje af te randen, of ervoor te zorgen dat de dieren er niet meteen bij kunnen. Niet alleen bij onze pakketten, maar ook in het algemeen kunnen sommige planten nu eenmaal in min of meerdere mate giftig zijn voor tamme diersoorten. Liever een eetbaar bosje? Een smulbosje? Neem dan een kijkje bij onze voedselbossen.
 • Wat is een voedselbos eigenlijk?
  Wanneer iets precies een voedselbos mag genoemd worden, daarover verschillen de meningen. Wat is alvast zeker? Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. Anders dan in de landbouw wordt er in een voedselbos niet met één laag - de akker - gewerkt maar ook met de lagen daarboven. De arbeid en input zijn na een tijd in principe nihil, al moet je er zéker wel mee bezig zijn. Een juist ontworpen voedselbos biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen, groot en klein. Niet alle plantensoorten hoeven trouwens voor de mens eetbaar te zijn. Ook soorten die bijvoorbeeld bestuivende insecten of vogels aantrekken, kunnen er hun plek krijgen. Maar belangrijk, de voedselbossen die Start2Forest voorziet, zijn bestemd voor recreatief, eigen gebruik. Zeer kwalitatief, maar enkel bestemd voor eigen plezier en niet voor professionele doeleinden. Zie je het allemaal veel grootser? Dan kan je best een plan opmaken en contact opnemen met professionele organisaties die hiervan hun specialiteit gemaakt hebben.
 • Het zit het met dat gelaagd systeem?
  Aan de basis van een voedselbos ligt een slim meerlaags systeem, geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos: divers en uitermate duurzaam. De volgende lagen vormen samen een compleet systeem: ● Kruinlaag (grotere bomen) ● Tussenlaag, ook wel struiklaag genoemd (kleinere bomen, kleine en grote heesters) Deze twee zitten vervat in het pakket dat we bij Start2Forest aanleveren. Het is de belangrijkste laag, die als eerste vorm gegeven moet worden. Vervolgens kan je zelf nog bijkomende lagen aanbrengen, naargelang je eigen creativiteit en smaak: ● Kruidlaag (0,20 – 1m): bijvoorbeeld smeerwortel, brandnetel, varens, … ● Bodembedekkers (0 tot 0,20m): bijvoorbeeld aardbei, postelein, bosbes, vossebes, … ● Klimplanten: bijvoorbeeld kiwibes, druiven, enz. ● Wortels en knollen: bijvoorbeeld aardpeer De plantjes voor deze onderste grondlagen vind je makkelijk in de plantenzaak of zelfs in heel wat supermarkten.
 • Zit er een appelboom in m’n voedselbos?
  Ja, het gaat om een veredelde appelboom, max 1 à 2 jaar afgeënt, wat sneller voor vruchten zorgt en de kwaliteit verbetert. En belangrijk: we werken samen met een leverancier, die we ten volle vertrouwen, de juiste onderstam gebruikt en ook de rasechtheid kan garanderen. De appelboom is ongeveer 80/100/120 cm hoog. En ook dat nog: de appelboom in het pakket vraagt om goed gesnoeid te worden. Indien je dat niet doet, ga je minder fruit aan je boom hebben hangen. Snoeien doe je best van januari tot maart. Snoei het liefst bij droog weer, en niet als het vriest. Een wat oudere appelboom hoeft slechts licht gesnoeid te worden.
 • Voor welke type bodem zijn de voedselbosjes geschikt?
  De voedselbossen die we leveren, zijn geschikt voor alle bodemtypes. Meer nog: ze verbeteren vaak juist de bodem. Maar zeker de eerste jaren moet je er wel een beetje mee bezig zijn. Een voedselbos op arme zandgrond zal bv. iets meer tijd en energie van je vragen, dan een leemgrond. Zandgrond heeft zo meer water nodig, dan leemgrond die sneller vocht vasthoudt.
 • Heeft m’n voedselbos bodembedekking nodig?
  Soms wordt er gesuggereerd dat je een weiland of bestaand bos kan omvormen tot een voedselbos door simpelweg bomen en struiken in het grasland toe te voegen, af te wachten en te oogsten. Helaas, zo rooskleurig is het meestal niet, want wie dit doet riskeert uitval. De meeste (jonge) voedselbosplanten gedijen namelijk niet zo goed onder te ruige omstandigheden en hebben een minimum zorg nodig om goed aan te slaan en door te groeien. En dus ga je best de grond die je wil beplanten eerst vrijmaken van hoge grassen, woekerend onkruid en andere planten. Zo maak je als het ware een gespreid bedje voor je nieuwe aanplant. En al zeker voor de onderste kruidlaag. Let wel, het is niet de bedoeling dat je de bodem compleet gaat ‘opruimen’ door alle vormen van organisch materiaal te verwijderen. Bladeren, takken en dode mossen mag je laten liggen. Op die manier blijft het bodemleven toch nog actief en gaat er geen vocht onnodig verloren. De langzame vertering van het restmateriaal verhoogt het humusgehalte van de grond en zo sla je C02 op in de bodem (en hou je meer vocht vast). Als de aanplant eenmaal is aangeslagen, kunnen veel soorten bomen en struiken wel wat concurrentie van de aanwezige grassen en kruiden aan. Veel aangeplante kruiden blijven echter kwetsbaar voor overgroei door andere soorten. Wil je toch planten in het hoge gras, het woekerend onkruid en de bramen, zorg dan op z’n minst voor een laag mulch rond je nieuwe aanplant. Mulch is makkelijk verkrijgbaar in elke plantenzaak, dierenwinkel of doe-het-zelfzaak.
 • Hoe zit het met nachtvorst?
  Jonge aanplant en late nachtvorst (in april, mei), dat kan een funeste combinatie zijn als je de planten aan hun lot overlaat. De jonge plant heeft de winter weliswaar overleefd en de sapstroom is in het vroege voorjaar op gang gekomen, toch sneuvelen jonge planten soms nog door een late nachtvorst. Soigneer je bosje dus tijdens z’n eerste levensjaren. Al kan je er in principe weinig tegen doen. Eventueel de knoppen inwikkelen met plastiek folie, maar late vorst na enkele mooi zonnige lentedagen zorgt helaas meestal voor problemen.
 • Plaats ik m’n voedselbos in de zon of juist in de schaduw?
  Je voedselbosje plant je best in half-zon of in de volle zon. Minimaal 6 uur per dag zon in de zonnigste periode van het jaar is toch wel een must.
 • Heb ik veel ruimte nodig voor mijn voedselbos?
  De grootte van een voedselbos kan variëren van een kleine achtertuin tot een hectaren groot geheel. Ons pakket is bedoeld voor in je eigen tuin, voor recreatief gebruik. Aanplant kan voor ons pakket op zo’n 10m2 Zie je het allemaal véél grootser? Dan kan je best een plan opmaken en contact opnemen met professionele organisaties die hier specifiek mee bezig zijn.
 • Heeft mijn bosje veel onderhoud nodig?
  Niet gigantisch veel, maar doorgaans zal een voedselbos wel iets meer tijd en energie vragen dan onze minibosjes. Alhoewel, vooral in de eerste levensjaren is het belangrijk om de juiste zaken te doen. De appelboom in het pakket vraagt wel om goed gesnoeid te worden. Indien je dat niet doet, ga je minder fruit aan je boom hebben hangen. Snoeien doe je best van januari tot maart. Snoei het liefst bij droog weer, en niet als het vriest. Een wat oudere appelboom hoeft slechts licht gesnoeid te worden. Verder nog een aantal belangrijke zaken: om te beginnen heeft een natuurlijke bodem geen bemesting nodig. Dus elke vorm van het toevoegen van kunstmest is te mijden. En hoeft het nog gezegd te worden? Elke vorm van chemische bestrijding is taboe. Als je door voldoende diversiteit en goed bodembeheer een tuin in balans hebt, zullen ziekten en plagen nauwelijks voorkomen. Heb je toch een uitbraak van een schadelijk insect of virus? Verwijder dan beter de plant om de kans op verspreiding te verkleinen. Het is ook echt niet nodig om planten extra water te geven eens je gelaagde tuin op dreef is. De enige uitzondering is bij de aanplant. Zeker de eerste jaren moet je toch zorgen voor voldoende water. En misschien goed om weten: sproeien is niet hetzelfde als bevloeien of gieten. Zorg dat de wortels water krijgen, de bladeren nat maken biedt weinig hulp. Het natmaken van bladeren in volle zon zal zorgen dat de bladeren verbranden, wat evident niet goed is.
 • Hoe weet ik op welke plaats ik de bomen en heesters in m’n voedselbos-pakket moet planten?
  Lees aandachtig het stappenplan dat bij elk pakket zit. Maar voor een voedselbos geldt best dat je de bomen niet te dicht op elkaar zet. Denk er ook aan dat je aan de noordzijde van bomen altijd meer schaduw zal hebben, dan aan de andere drie zijden. Aan de zuidkant zal alle verdere aanplant altijd de heetste zon moeten verdragen. Zet al je bomen ook niet op een rij, maar eerder geschrankt. Zo beschermen ze elkaar beter tegen de wind, wat in de eerste jaren van groot belang is.
 • Wanneer kan ik beginnen oogsten?
  Al na enkele jaren kan er vaak volop geoogst worden uit een voedselbos(je). Geef de natuur wel wat tijd. En hoe langer de tijd verstrijkt, hoe meer je ook zal kunnen oogsten. Maar dus belangrijk: een jonge aanplant is nog geen voedselbos en ook geen zelfredzaam systeem. In het begin vergt je bosje dus wel wat aandacht, zorg én geduld.
 • Hoe zit het met m’n voedselbos en huisdieren?
  Eerlijk? Huisdieren zijn een probleem in een voedselbos. Ze vormen een bedreiging voor het natuurlijk evenwicht van de planten, omdat ze snel de onderste laag begroeiing gaan vernietigen. Geen aanrader dus. Je kan je voedselbosje in je tuin bv. omheinen, zodat de kippen of konijnen er niet aan kunnen. En een vaak onderschat probleem: verdichting van de bodem door overmatig betreden. Zowel door dieren als door mensen.
bottom of page